Monday, August 23, 2010

Kembali Stabil

Alhamdulillah....production ku dah kembali stabil...berkat kekerapan aku mengepam ikut jadual..selain tu aku perbanyakkan direct BF dgn Dhira..dan yg penting aku percaya masih ada rezeki utk Dhira...alhamdulillah berhasil..

hari tu aku dh beli dh trial pack utk nursing tea tu...tap tak try lagi..mungkin boleh digunakan utk masa2 akan dtg..

jadi kengkawan...kalo dah mula rasa production menurun..cepat2 ye ambik tindakan sewajarnya...percayalah...tiada istilah susu tak ada selagi ada permintaan dari baby kita..yang penting kita kena kuatkan semangat, usaha dan tawakal...sentiasa berusaha menjadi ibu yang positif..mudah2an rezeki utk anak kita semakin 'mencurah2'..insyaAllah...





Friday, August 13, 2010

Susu dah mula berkurang....

Hari ni dah masuk hari ke 3 bulan puasa..aku dah mula risau sbb susu perahan semakin berkurang...nak dapat 3oz pun susah..aku perasan sejak seminggu ni mmg hasil perahan agak kurang lumayan..stok susu utk dhira pon takde..cukup2 je pam hari ni utk esok..

Lepas bukak puasa semalam aku trus je minum air byk2..rs dahaga sgttt..hehe.. mungkin sbb terliur tgk air sirap bandung yg husband aku bancuhh..sodappp tuh..pastu aku buat rebusan air longan kering dengan harapan dapatlah ia menambah hasil perahan susu nnti..

pagi tadi aku cuba pam susu..nak tambah stok susu dhira utk hari ni..tapi agak menyedihkan..nak dpt 2 oz pon susah bonar..huhuhu...maybe aku terlalu risau kot..nampak nye aku kena betulkan balik niat aku...dan tenangkan diri..mudah2an Allah tunjukkan jalan dan permudahkan...

Dalam 2 hari ni..dhira pon dah bagi hint2 yang susu aku tak laju mcm biasa..mcm malam tadi..bila direct BF je dia akan mula memandang tepat ke mata aku dan membebel seolah2 berkata ." ibuuuu..nape susu ibu tak kuar..dhira nak minummm susuuu..dhira haus nihhh.." bila tgk mata dia yg memandang aku sebegitu..aku jd serba salah..huhu..aku pon pujuk dia supaya hisap je..lama la jugak dia menunggu..akhirnya aku dpt rasakan breast aku dipenuhi susu..hehehe..apa lagi..dhira pon hisap la sepuasnya langsung tak hiraukan org sekeliling..sampai tertidur kat pangkuan ku..nampak sgt dia haus..cian ank ibu..sabar ye..ibu akan usahakan..insyaAllah..

So plan aku skrg aku nk kerapkan pam..siang dan malam untuk stimulate balik penghasilan susu aku....minum air rebusan longan dan cuba ambik nursing tea mcm kat bawah ni... kat Mom'sLittleOnes ada jual..Trial pack nye RM11 saje..tgk review produk mcm ok...harap2 boleh jugak membantu aku mengharungi bulan puasa ni...


Esok nak pg beli la...nnti aku bg review yer....

Selamat Berpuasa dan Berbuka..


 “Ya Allah, aku ingin menyusukan anakku kerana suruhanMu. Bantulah aku Ya Allah agar dapat menunaikan ibadah puasa di bulan Ramadhan. Bantulah aku untuk bersabar dan mudahkanlah aku menyusu anakku”.

Amin Ya Rabbal Alamin...





Wednesday, August 11, 2010

Bila si kecik membebel..

Salam semua..

Bulan august ni...usia dhira dah nak mencecah 8 bulan..sedang giat membebel menggunakan bahasa dia..bahasa yg dia sorang je leh paham..anak ibu sayang ni bila membebel je mesti kuat sungguh sore nye..kalo dok sebelah dia tu..berdesing gak la telinga..tak padan dgn kecik...hehehe..jgn mare ye anak ibu sayang,,

selain tu dia sedang giat jugak beraktiviti angkat punggung dan merangkak..ada ura2 nak berdiri nampak nye padahal duduk pon tak stabil lagi..ish ish ish anak ibu ni tgk praktis utk raya ye..abes la umah Tok Ki dan Mbah nnti..

Ok ni dia saksikan bebelan si kecik nih.. sblm perkataan pertama nya di sebut dari bibir yang cumil itu..



video



sayang anak ibu...muah muah muahh..!!




Friday, August 6, 2010

Ahlan Wasahlan..ya Ramadhan Al-Mubarak..

Pejam celik pejam celik...rupanya dah setahun berlalu...tinggal beberapa hari lagi ramadhan bakal menjelma..tak sabar rasanya..

Persoalannye...

sudahkah kita bersedia menghadapi cabaran terutamanya cabaran menundukkan hawa nafsu sendiri..hehehe...jom sama2 buat persiapan..kuatkan mental fizikal..tetapkan tekad dan azam dalam diri...mudah2an dipermudahkan...




Mintak2 Allah panjangkan umur kita semua..dapat merasai dan mengerjakan ibadah dalam bulan ramadhan kali ini dengan penuh semangat dan ketabahan hati..

kepada anda semua kuucapkan Selamat Menyambut Ramadhan AlMubarak..segala salah dan silap ku.. mohon diampunkan..moga2 ibadah kita akan diterima olehNya....aaminnnn..

ahlan wasahlan ya ramadhan......





Sebenarnya....

Raihan: Sebenarnya....




Sebenarnya
hati ini cinta kepada-Mu
Sebenarnya diri ini rindu kepada-Mu

Tapi aku tidak mengerti
Mengapa cinta masih tak hadir
Tapi aku tidak mengerti
Mengapa rindu belum berbunga

Sesungguhnya walau kukutip
Semua permata di dasar lautan
Sesungguhnya walau kusiram
Dengan air hujan dari tujuh langitpun
Namun cinta takkan hadir
Namun rindu tak akan berbunga

Kucoba menhulurkan sebuah hadiah kepada-Mu
Tapi mungkin isinya tidak sempurna tiada seri
Kucuba menyiramnya agar tumbuh berbunga
Tapi mungkin kerana airnya tidak sesegar telaga kautsar

Sesungguhnya walau kukutip
Semua permata di dasar lautan
Sesungguhnya walau kusiram
Dengan air hujan dari tujuh langitpun
Namun cinta takkan hadir
Namun rindu tak akan berbunga

Jika tidak mengharap rahmad-MU
Jika tidak menagih simpati
Pada Mu Ya Allah

Tuhan hadiahkanlah kasih-Mu kepadaku
Tuhan kurniakanlah rinduku kepada-Mu

Moga ku tahu syukurku adalah milik-Mu





Monday, August 2, 2010

Aksi dhira & ayah

Ibu sempat merakam aksi nih...suke sgt..manjaaa..









Yang ni plak ayah dhira nye keje...hehehe..






Akhir nye dia rimas...


Ani Sup Utara @EquinePark

Jumaat lepas...

Pergi makan dengan office mate...kat sinile..1st time makan kat Ani Sup Utara..slalu lalu je..

diorg sume order bihun sup..aku lak order Nasi Ayam Penyet...
1 set RM9 sekali ngn air teh O ais limau..
sedap..boleh tahan ler..ke masa tu aku mmg laporr..hehe
siap ade tempe goreng n kangkung cicah sambal belacan lagi..huhu..

sup dia mmg sedap la..walaupun mcm sup kosong jek...jom soru!!!



Sirap Bandung ~ haa..yang ni tak termasuk dlm set tu ye..




alhamdulillah..kenyang gakk...