Tuesday, December 13, 2011

Roti Jala

Salam ceriaaaa semua..
hari ni bekfes roti jala ..
semalam pon roti jala jugakkk..
lama2 muke pon cam roti jala.. 
hehehe..
jom makan!!!




Antara peberet makanan aku..


Resipi Roti Jala


1 kg tepung gandum
2 sudu besar susu tepung
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk kunyit/pewarna kuning
air secukupnya (pandai2 adjust yer ~ tak cair sgt & tak pekat sgt)
minyak 1/2 cawan


Cara:
1. Masuk semua bahan kering dalam bekas dan gaul sebati menggunakan whisk.
2. masuk air secukupnya ( ni kena adjust sendiri ~ adunan nyer cair ckit dari aduan lempeng)
3. masuk minyak..gaul sebati
4. blend


.............................................................




Resipi Kari Ayam


Blend:
1 biji besar bawang merah
2 biji bawang putih
1 1/2 inci halia


Rempah Tumis:
Bunga lawang
cengkih
bunga pelaga


1 peket serbuk kari (boleh tambah kalo nak kari lagi pekat) ~ tambah air & buat mcm pes



2 keping dada ayam (potong dadu)
2 biji kentang (potong dadu)
1 cawan santan


 lebih kurang 1.5 liter Air
Daun kari
Asam keping


Garam
Gula



Cara:
1. Tumis bawang yang sudah diblend bersama rempah tumis.
2. Bila kekuningan, masukkan pes kari - biar sehingga agak garing ckit (kacau selalu takut hangus.
3. Masukkan air (adjust nak pekat/cair)
4. Masukkan kentang dan ayam
5. Bila kentang dh hampir empuk, masukkan santan, garam, gula dan asam keping
6. Kacau sebati dan biar sampai pecah minyak
7. Tutup api & hidangkan bersama roti jala..








No comments:

Post a Comment