Salam ceriaaaa semua..
hari ni bekfes roti jala ..
semalam pon roti jala jugakkk..
lama2 muke pon cam roti jala..
hehehe..
jom makan!!!
Resipi Roti Jala
1 kg tepung gandum
2 sudu besar susu tepung
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk kunyit/pewarna kuning
air secukupnya (pandai2 adjust yer ~ tak cair sgt & tak pekat sgt)
minyak 1/2 cawan
Cara:
1. Masuk semua bahan kering dalam bekas dan gaul sebati menggunakan whisk.
2. masuk air secukupnya ( ni kena adjust sendiri ~ adunan nyer cair ckit dari aduan lempeng)
3. masuk minyak..gaul sebati
4. blend
.............................................................
Resipi Kari Ayam
Blend:
1 biji besar bawang merah
2 biji bawang putih
1 1/2 inci halia
Rempah Tumis:
Bunga lawang
cengkih
bunga pelaga
1 peket serbuk kari (boleh tambah kalo nak kari lagi pekat) ~ tambah air & buat mcm pes
2 keping dada ayam (potong dadu)
2 biji kentang (potong dadu)
1 cawan santan
lebih kurang 1.5 liter Air
Daun kari
Asam keping
Garam
Gula
Cara:
1. Tumis bawang yang sudah diblend bersama rempah tumis.
2. Bila kekuningan, masukkan pes kari - biar sehingga agak garing ckit (kacau selalu takut hangus.
3. Masukkan air (adjust nak pekat/cair)
4. Masukkan kentang dan ayam
5. Bila kentang dh hampir empuk, masukkan santan, garam, gula dan asam keping
6. Kacau sebati dan biar sampai pecah minyak
7. Tutup api & hidangkan bersama roti jala..
1 kg tepung gandum
2 sudu besar susu tepung
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk kunyit/pewarna kuning
air secukupnya (pandai2 adjust yer ~ tak cair sgt & tak pekat sgt)
minyak 1/2 cawan
Cara:
1. Masuk semua bahan kering dalam bekas dan gaul sebati menggunakan whisk.
2. masuk air secukupnya ( ni kena adjust sendiri ~ adunan nyer cair ckit dari aduan lempeng)
3. masuk minyak..gaul sebati
4. blend
.............................................................
Resipi Kari Ayam
Blend:
1 biji besar bawang merah
2 biji bawang putih
1 1/2 inci halia
Rempah Tumis:
Bunga lawang
cengkih
bunga pelaga
1 peket serbuk kari (boleh tambah kalo nak kari lagi pekat) ~ tambah air & buat mcm pes
2 keping dada ayam (potong dadu)
2 biji kentang (potong dadu)
1 cawan santan
lebih kurang 1.5 liter Air
Daun kari
Asam keping
Garam
Gula
Cara:
1. Tumis bawang yang sudah diblend bersama rempah tumis.
2. Bila kekuningan, masukkan pes kari - biar sehingga agak garing ckit (kacau selalu takut hangus.
3. Masukkan air (adjust nak pekat/cair)
4. Masukkan kentang dan ayam
5. Bila kentang dh hampir empuk, masukkan santan, garam, gula dan asam keping
6. Kacau sebati dan biar sampai pecah minyak
7. Tutup api & hidangkan bersama roti jala..
No comments:
Post a Comment