Monday, July 4, 2011

Kek Lumut

Salam penuh keceriaan untuk semua...

Jumaat lepas.. 
aku sempat buat kek kukus traditional Bumi Kenyalang ni..
kat mana lagi kalo bukan tempat tanah tumpah darah ku...

nama kek ni..Kek Lumut..rupe dia mmg simple..biasa2 je..
tp kalo korang dh rasa skali kompemmm nak lagi..

resipi nyer aku cedok dari blog dayangjack ..


baru keluar dari pengukus..



dah kemaskan tepi kek...



Bahan-bahan : Loyang 9” x 9”
  • 1 ½ gelas tepung gandum (diayak)
  • 8 biji telur A
  • 450 gm mentega Golden Churn
  • 1 gelas gula halus (kisar halus lagi jika suka)
  • 200 gm horlicks
  • Pewarna hijau (Star Brand) - dayang gantikan dgn pes pandan Cap Kopoe-Kopoe
  • 1 tin kecil Seri Kaya
  • 1 tin kecil susu pekat manis
  • 1 sk esen vanilla
Cara-cara :
  1. Sediakan pengukus. Didihkan air. Griskan Loyang dgn mentega dan taburkan dgn sedikit tepung.
  2. Pukul mentega bersama gula halus hingga kembang dan berkrim. Gunakan kelajuan maksima.
  3. Masukkan telur sebiji dan pukul hingga sebati (guna speed sederhana). Kemudian, masukkan lagi sebiji telur dan pukul lagi. Ulangi proses ini sehingga habis.
  4. Masukkan susu dan serikaya. Ratakan.
  5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit diselangselikan dgn horlicks dan gaulkan sebati.
  6. Masukkan pewarna hijau dan esen vanilla. Sebatikan.
  7. Tuangkan adunan ke dalam Loyang dan tutupkan dgn kertas foil.
  8. Kukuskan selama 4 jam. (tambah air panas jika hampir kering)


    siap untuk dimakannn..yummyyy!!!



    Aku guna resipi kat bawah nih & pakai loyang 8" x8"..sbbnyer takde loyang lg kecik..hasil nyer tetap beshh...sedapppp..

    Bahan-bahan untuk 1/2 adunan : loyang 7 " x 7 "
    • 1 cawan tepung gandum (diayak)
    • 1 cawan horlicks
    • 3/4 cawan gula halus
    • 250 g mentega (aku guna butter churn)
    • 4 biji telur A
    • pewarna hijau secukupnya (kalo nk kaler yg cantek pakai pandan paste 1 sb)
    • 4 sudu besar seri kaya
    • 1/4 cawan susu pekat manis
    • 1 sk esen vanilla
    Cara-cara : sama seperti atas. Cuma masa mengukus ialah 2 jam 30 minit.

    Tips dari aku: kurangkan gula bagi yg tak suke manis2...


    9 comments:

    1. adehh sedapnyaaaa...alu rasa tringin juak nk molah lagik. kamek ada resepi versi sigek gik kek lumut tok. bila nk molah sik tauklah...maok beli dapur minyak tanah dolok...hehe.

      mekasih byk2 sudi cuba resepi kek lumut tok. looks so nice!

      ReplyDelete
    2. Lady D'yot ~ sedapp...cubala wat..mesti lg sodapp..hehe

      DJ ~ nang nyamannn....ktk pun kek agik kacakk...menggoda..hehhe..kmk sik nemu pandan paste kat giant..jdnya pakei jak la perwarna ijo..nway makceh juak share resipi tok..mok coba juak resipi ktk yg lain..cam besh jak..

      ReplyDelete
    3. dah rasa mmg sedap...nanti nak cuba insyaAllah..thanks rini bg rasa & resipi tuh

      ReplyDelete
    4. hany,
      ptg karang rasa yer..agak manis ckit..

      k.azie,
      buat le ...gerenti siddiq suke..

      ReplyDelete
    5. comelnyee dhira nii.. sian dia fobia ye.. hope dah beransur hilang.. saya pulak fobia klu ank jadi gitu.. haii kesian kan..

      cantik kekkk.. teringin nak rasa kek lumut kak dayang ni..

      ReplyDelete
    6. memang dah lama masuk dalam list..cuma tak terbuat lagi

      ReplyDelete
    7. izahdaut,
      yerr..mmg kita pun sampai fobia dibuat nyer..alhamdulillah skrg dhira dh ok..try ler buat kek tu..izah buat kompem sedapp..

      kak ina kl,
      nk gak tgk kek lumut k.ina wat..hehe

      ReplyDelete