Salam semua...
Hujung minggu baru ni ..teringin sgt nak makan portugese egg tart..
mmg sukee sgt ...
slalu nyer mmg beli kat bakery la kan...kat mana lagi..
tp kali ni nk try buat sendiri..
ikut resipi yang aku ceduk dari myresipi.com ..
sedappppp...
ramai yg buat menjadi..tp aku punyer pastry hangus ckitt..hehehe
mungkin kena turun kan ckit suhu oven kut ..
kena cuba buat lagi sampai jadikk...nnti aku update ok...
jom layan..
Dah masuk oven.. |
Masa ni bau dah semerbak dah..fuhh.. |
fresh from my oven..panas2 lagik..yg hangus kat tepi2 tu abaikan yer...hehehe |
close up.. |
Tengokk...dhira pon suke.. |
nyum nyum nyum...bu ..nak lagi... |
babai... |
yang besh nyer...mudah dan cepat je nk buat mende ni...
kos pun takde la mahal sgt..
bolehla bekalkan utk dhira kat umah pengasuh..mesti dia suke..
hehehe..
jom kengkawan..cuba resipi ni yerr..
resipi nyer:-
Bahan-bahan ( 6 biji )
- 1 keping Puff Pastry
- *Bahan-bahan A*
- 1/4 cawan Gula Halus
- 1/4 cawan Susu Cair atau Susu Segar
- 1/4 cawan Whipping Cream
- 3 biji Telur Kuning
- 1/4 sudu kecil Vanilla Extract
Cara - Cara
- Panaskan oven, 200ÂșC.
- Masukkan semua bahan-bahan A dalam mangkuk dan pukul sampai sebati. Ditapis dan diketepikan.
- Potongkan puff pastry kepada 6 keping bentuk bulat. Cucuk permukaan puff pastry yg telah dipotong dgn garpu.
- Masukkan puff pastry yg dipotong ke dalam tin muffin.
- Isilkan campuran telur ke dalam setiap puff pastry 3/4 penuh.
- Bakar selama 20 minit. Biar sejuk dalam tin muffin selama 5-10 minit sebelum dikeluarkan.
rin, cepatla update lagi...
ReplyDeleteoh nyaman..kmk suka.tp suka beli hehehe
ReplyDeletehany> jap lg update yer..penyakit M bermaharajalela..hehe
ReplyDeleteshima> nang nyamannn...tp bab pastry ya kenak baiki gik..lom success gik..