Monday, January 10, 2011

Pengalaman Demam Campak....

Demam Panas? Demam Campak?

hmmm...aku susah hati betul kalo Dhira terkena segala mak bapak dan kuncu2 demam nih..tak kisah le demam apa...tapi alhamdulillah selama umur nye mencecah setahun ni..cuma sekali je demam batuk nye...tapi yang paling tak besh nye terkena demam campak 2 kali lak..huhuhu..cian anak ibu..

So aku nk story dan share pengalaman ku kat sini...sesapa yg ade pengalaman digalakkan share utk kita sama2 jadikan pengajaran dan lebih waspada especially kepada sesapa yg tak pernah alami lagi....

1st time: 17 September 2010 ~ Masa Raya

Masa ni ktorang kat Kuching...nasib baik mak ade..kalo tak mau nye menggelabah aku...mula2 tu bintik merah kuar kat muka dan batang hidung Dhira...ingatkan simptom2 alergi .esok hari nye makin banyak la plak..aku dh rasa lain macam..so pergi le kat klinik..dr. plak kata ruam....takleh nak buat ape..nnti dia akan keluar sendiri..dia bg ubat demam je..malam tu suhu badan nye naik mendadak...berkali2 aku lap dengan air suam..baru ok..suhunya pun trun....

esok nye makin byk lak kuar..mak aku pun kata ni bukan ruam biasa ni..ni mcm campak halus je..pastu kitorang g  le jumpe org tua kat kpg aku....mintak air penawar...org tua kata untuk kuarkan campak tuh...lg satu org kata kalo tak kuar habis bahaya..aku pon tak tau kebenaran nye..ade sesape tau?ambik ms dalam dua minggu  jugak la baru surut dan hilang...ni ok lagi..



2nd time: 7 Disember 2010 

Masa ni Dhira dah berumur hampir setahun..bdn pon dah naik ..selera makan n minum pon ok..suke sgt masa tu...mak aku pun baru seminggu kat sini..Kali ni Dhira demam panas 4 hari berturut2 denagn suhu badan yang boleh kata tinggi 37.6-39 darjah celcius..mau tak kecut nye perut aku..tdo malam pon taklena..4 malam aku kire berjaga la..hehehe..demi anak ku sanggupkan jua..

sbb itulah syurga terletak di telapak kaki ibu...teringat kat mak aku...huhuhu..

Day 1
Hari tuh..mak aku nak ke kuantan (umah ex jiran aku kat kpg)...tup2 mlm tu Dhira demam panas lak...suhu nye trun naik..so aku pun terpakse la EL esok nye...



Malam tu aku sapu kepala nya dengan asam jawa..abis melekat kat kepala..



Lemah je mata..

Day 2
Panas badan nye tak surut gakk...kena lap dengan air suam sentiasa...


Siap tak pakai baju lagi...nasib baik tak masuk angin..


Day 3
Dah 3 hari suhu badan masih jugak tak turun...memandangkan kawasan umah aku ni mmg favourite nyamuk aedis..aku dengan tekadnye bawak Dhira ke hospital..ambik ujian darah..Masa jururawat lelaki tu ambik darah ..bersungguh2 dhira nangis..siap bunyik mcm merayu2 lagi..huhuhu..sampai sebak aku rasa..tp terpaksa gakler ketepikan perasaan tu..sedih ooo....nasib baik la yg tukang ambik darah tu gentle..alhamdulillah....

4 jam jugak ler nak dapatkan result ujian darah tu..biasalah hospital kerajaan..reason dia result tak masuk dlm sistem lg..meaning tak siap lg..hmmm...nasib baik la result nye -ve...tp dr kata kalo tak kebah gak 2 hr lagi bawak balik ke situ...mlm tu suhu dia tinggi lagi..tetap menten..so kau pun jd burung hantu la..berjaga..dengan harapan suhu bdn nye trun..tp tetap gak gtu..lepas lap ngn air suam trun kejap..pastu kejap je naik balik..

Ketiduran...masa ni suhu badan ye 39 darjah celcius..

Day 4

haaaaa...inilah masa nye...aku dh riso tahap gaban ni...suhu bdn masih tak turun...lg satu dh timbul lak bintik2 merah kat muke n belakang bahu dia....yg aku tau denggi pon ade bintik2 gtu...mlm tu aku ke klinik Penawar...dr inform soh kena ambik ujian darah  kalo nk kepastian....takut denggi....dia syorkan ke Klinik Mesra..kat situ xdek buat blood test kot.....so makin la aku kerisauan...

Kitorg pon pg le Klinik Mesra...agak ramai gak le...
Bila jumpe dr. dia kata ni mcm tanda2 campak..dia tak syorkan untuk ambik ujian darah skali lg coz katanya smlm baru je buat...kesian kat baby..lg pun kalo ade denggi patut nye dh detect pada hari ke 3..iaitu ujian drh smlm...

huhuhu...dr suggest ktrg monitor dulu..kalo tak elok jugak esok hari..baru buat blood test lagi..



nampak kan kat pp dia ade bintik2..


Maka bermula lah episod kecampakkan,,,utk kedua kali nye..hehehehe...



habis satu badan especially muka Dhira ditumbuhi ruam campak...

Cian anak ibu...nasib baik tak meragam sgt....so hari yg kelima suhu badan nye dh turun ..alhamdulillah....
dan semakin bykle ruam yg keluar...dpt kuar baru puas ati kot...harap2 lepas ni anak ibu tak kena lg penyakit nih....mudah2an sihat sejahtera hendak nye...dan menjadi lebih kuat dan sihat....menceriakan hidup ibu dan ayah...sunyi tau kalo Dhira dmam..takdek gelak ketawa....hehehe..



luv u sayang


1 comment: