Wednesday, September 8, 2010

Salam Lebaran - dari kami sekeluarga...

Salam semua...

Hari ni dah hari yg ke 29 Ramadhan...tak lama lagi umat islam seluruh dunia akan menyambut hari raya...berkumpul sanak saudara dengan juadah enak pelbagai rasa dan rupa..

Tahun ni korang beraya kat mana? Kitorang tahun ni beraya didua tempat..Ke Kuala Terengganu dulu then raya ke 5 baru balik Kuching...

Tahun ni juga merupakan tahun pertama ktorang beraya sebagai seorang ayah dan ibu..1st time beraya dengan Nadhira..perasaan? seronok sgt dan teruja..tapi risau gak sbb perjalanan ke KT ambik masa dlm 8 jam gtu...sedangkan dhira dh nak masuk 9 bulan..dah tak reti dok diam...itu ke KT..ke kuching lak perjalanan naik flight dlm 1jam 45 min...harap2 dhira sporting di atas awan nnti..

Apa2pun semoga perjalanan kita semua selamat pergi dan balik...berjumpa mak ayah dan keluarga...akhir kata...Selamat Hari Raya..Maaf Zahir dan Batin...

dari Wan, Rini dan Nadhira - Ramadhan 2010


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini



Monday, August 23, 2010

Kembali Stabil

Alhamdulillah....production ku dah kembali stabil...berkat kekerapan aku mengepam ikut jadual..selain tu aku perbanyakkan direct BF dgn Dhira..dan yg penting aku percaya masih ada rezeki utk Dhira...alhamdulillah berhasil..

hari tu aku dh beli dh trial pack utk nursing tea tu...tap tak try lagi..mungkin boleh digunakan utk masa2 akan dtg..

jadi kengkawan...kalo dah mula rasa production menurun..cepat2 ye ambik tindakan sewajarnya...percayalah...tiada istilah susu tak ada selagi ada permintaan dari baby kita..yang penting kita kena kuatkan semangat, usaha dan tawakal...sentiasa berusaha menjadi ibu yang positif..mudah2an rezeki utk anak kita semakin 'mencurah2'..insyaAllah...





Friday, August 13, 2010

Susu dah mula berkurang....

Hari ni dah masuk hari ke 3 bulan puasa..aku dah mula risau sbb susu perahan semakin berkurang...nak dapat 3oz pun susah..aku perasan sejak seminggu ni mmg hasil perahan agak kurang lumayan..stok susu utk dhira pon takde..cukup2 je pam hari ni utk esok..

Lepas bukak puasa semalam aku trus je minum air byk2..rs dahaga sgttt..hehe.. mungkin sbb terliur tgk air sirap bandung yg husband aku bancuhh..sodappp tuh..pastu aku buat rebusan air longan kering dengan harapan dapatlah ia menambah hasil perahan susu nnti..

pagi tadi aku cuba pam susu..nak tambah stok susu dhira utk hari ni..tapi agak menyedihkan..nak dpt 2 oz pon susah bonar..huhuhu...maybe aku terlalu risau kot..nampak nye aku kena betulkan balik niat aku...dan tenangkan diri..mudah2an Allah tunjukkan jalan dan permudahkan...

Dalam 2 hari ni..dhira pon dah bagi hint2 yang susu aku tak laju mcm biasa..mcm malam tadi..bila direct BF je dia akan mula memandang tepat ke mata aku dan membebel seolah2 berkata ." ibuuuu..nape susu ibu tak kuar..dhira nak minummm susuuu..dhira haus nihhh.." bila tgk mata dia yg memandang aku sebegitu..aku jd serba salah..huhu..aku pon pujuk dia supaya hisap je..lama la jugak dia menunggu..akhirnya aku dpt rasakan breast aku dipenuhi susu..hehehe..apa lagi..dhira pon hisap la sepuasnya langsung tak hiraukan org sekeliling..sampai tertidur kat pangkuan ku..nampak sgt dia haus..cian ank ibu..sabar ye..ibu akan usahakan..insyaAllah..

So plan aku skrg aku nk kerapkan pam..siang dan malam untuk stimulate balik penghasilan susu aku....minum air rebusan longan dan cuba ambik nursing tea mcm kat bawah ni... kat Mom'sLittleOnes ada jual..Trial pack nye RM11 saje..tgk review produk mcm ok...harap2 boleh jugak membantu aku mengharungi bulan puasa ni...


Esok nak pg beli la...nnti aku bg review yer....

Selamat Berpuasa dan Berbuka..


 “Ya Allah, aku ingin menyusukan anakku kerana suruhanMu. Bantulah aku Ya Allah agar dapat menunaikan ibadah puasa di bulan Ramadhan. Bantulah aku untuk bersabar dan mudahkanlah aku menyusu anakku”.

Amin Ya Rabbal Alamin...





Wednesday, August 11, 2010

Bila si kecik membebel..

Salam semua..

Bulan august ni...usia dhira dah nak mencecah 8 bulan..sedang giat membebel menggunakan bahasa dia..bahasa yg dia sorang je leh paham..anak ibu sayang ni bila membebel je mesti kuat sungguh sore nye..kalo dok sebelah dia tu..berdesing gak la telinga..tak padan dgn kecik...hehehe..jgn mare ye anak ibu sayang,,

selain tu dia sedang giat jugak beraktiviti angkat punggung dan merangkak..ada ura2 nak berdiri nampak nye padahal duduk pon tak stabil lagi..ish ish ish anak ibu ni tgk praktis utk raya ye..abes la umah Tok Ki dan Mbah nnti..

Ok ni dia saksikan bebelan si kecik nih.. sblm perkataan pertama nya di sebut dari bibir yang cumil itu..



video



sayang anak ibu...muah muah muahh..!!




Friday, August 6, 2010

Ahlan Wasahlan..ya Ramadhan Al-Mubarak..

Pejam celik pejam celik...rupanya dah setahun berlalu...tinggal beberapa hari lagi ramadhan bakal menjelma..tak sabar rasanya..

Persoalannye...

sudahkah kita bersedia menghadapi cabaran terutamanya cabaran menundukkan hawa nafsu sendiri..hehehe...jom sama2 buat persiapan..kuatkan mental fizikal..tetapkan tekad dan azam dalam diri...mudah2an dipermudahkan...




Mintak2 Allah panjangkan umur kita semua..dapat merasai dan mengerjakan ibadah dalam bulan ramadhan kali ini dengan penuh semangat dan ketabahan hati..

kepada anda semua kuucapkan Selamat Menyambut Ramadhan AlMubarak..segala salah dan silap ku.. mohon diampunkan..moga2 ibadah kita akan diterima olehNya....aaminnnn..

ahlan wasahlan ya ramadhan......





Sebenarnya....

Raihan: Sebenarnya....




Sebenarnya
hati ini cinta kepada-Mu
Sebenarnya diri ini rindu kepada-Mu

Tapi aku tidak mengerti
Mengapa cinta masih tak hadir
Tapi aku tidak mengerti
Mengapa rindu belum berbunga

Sesungguhnya walau kukutip
Semua permata di dasar lautan
Sesungguhnya walau kusiram
Dengan air hujan dari tujuh langitpun
Namun cinta takkan hadir
Namun rindu tak akan berbunga

Kucoba menhulurkan sebuah hadiah kepada-Mu
Tapi mungkin isinya tidak sempurna tiada seri
Kucuba menyiramnya agar tumbuh berbunga
Tapi mungkin kerana airnya tidak sesegar telaga kautsar

Sesungguhnya walau kukutip
Semua permata di dasar lautan
Sesungguhnya walau kusiram
Dengan air hujan dari tujuh langitpun
Namun cinta takkan hadir
Namun rindu tak akan berbunga

Jika tidak mengharap rahmad-MU
Jika tidak menagih simpati
Pada Mu Ya Allah

Tuhan hadiahkanlah kasih-Mu kepadaku
Tuhan kurniakanlah rinduku kepada-Mu

Moga ku tahu syukurku adalah milik-Mu





Monday, August 2, 2010

Aksi dhira & ayah

Ibu sempat merakam aksi nih...suke sgt..manjaaa..









Yang ni plak ayah dhira nye keje...hehehe..






Akhir nye dia rimas...


Ani Sup Utara @EquinePark

Jumaat lepas...

Pergi makan dengan office mate...kat sinile..1st time makan kat Ani Sup Utara..slalu lalu je..

diorg sume order bihun sup..aku lak order Nasi Ayam Penyet...
1 set RM9 sekali ngn air teh O ais limau..
sedap..boleh tahan ler..ke masa tu aku mmg laporr..hehe
siap ade tempe goreng n kangkung cicah sambal belacan lagi..huhu..

sup dia mmg sedap la..walaupun mcm sup kosong jek...jom soru!!!



Sirap Bandung ~ haa..yang ni tak termasuk dlm set tu ye..




alhamdulillah..kenyang gakk...


Monday, July 26, 2010

Dhira met Bik Juju....

Jumaat lepas...adik aku, Juju dan kengkawan dia nk g Genting...flight dr Kuching kol 7mlm sampai KL kol 9mlm..

Kalau ikutkan kali terakhir jumpe dia masa aku balik pantang iaitu bulan 2..kira2 5 bulan lepas la..masa tu umur Dhira baru 45 hari..dah naik flight dahhh..

skrg dh beso...nak jumpe makcik dia..hehehe..









Memula jumpe tu baikk je..senyap jekk..dah lama pastu tak reti dok diam...n asyik kuarkan lidah je keje dia..hehe..ni la momen2 yg berjaya dirakam..



Jue..miss u ya..


Wednesday, July 21, 2010

Wahai Hati...dengarlah...

WAHAI HATI…..DENGARLAH…..
Kiriman Puteri Perak

Siapa yang tak mengakui indahnya bunga? Dengan warna yang menarik dan bau yang harum, ia sering menjadi idaman. Kadang-kadang ia juga menjadi perhiasan. Mata yang menilai pula mendapat tafsir tentang keindahan dari akalnya. Akal yang baik dan cerdas adalah akal yang dipandu oleh kasih Allah dan Rasulnya. Bukankah ini yang dinamakan iman…………

Tidak seorang pun yang dapat menafikan, betapa indahnya mega petang. Warnanya yang begitu menawan, memukau setiap mata yang memandang, setiap hati yang terusik dan setiap jiwa yang rindukan kedamaian. Namun…. lebih indah lagi sekiranya hati kecilnya berkata: ‘Mahasuci Allah, tidak engkau jadikan semua ini sia-sia. Mahasuci Engkau ya
Allah, lindungilah aku dari api neraka.’

Begitu juga dengan keindahan jeram-jeram di kali, dedaunan gugur dihembus angin. Peristiwa-peristiwa sebegini amat meniggalkan kesan kepada hati makhluk yang bergelar insan . Itulah hakikatnya, fitrah jiwa manusia . jiwanya cenderung kepada keindahan dan kecantikan. Biar apapun pangkat dan kedudukannya. Seorang kaya mungkin merasakan
bahawa keindahan itu ialah rumahnya yang tersergam indah di atas bukit dan potretnya yang dilukis hebat. Seorang fakir pula mungkin merasakan bahwa keindahan itu adalah dari riak wajah anak-anak kecilnya yang menunggu kepulangannya.

Namun tidak ramai yang mengetahui, tentang wujudnya satu keindahan hakiki….
indahnya ia membuahkan perasaan kasih sayang pada ibu dan ayah.
Indahnya ia , melahirkan rasa kasih pada sahabat dan indahnya ia, memandu akal dan jiwa kepada ketenangan, kedamaian, dan kerinduan kepada kebahagiaan.
Itulah tanda kasih dan sayang pada Maha Pencipta dan Maha Pengasih.
Itulah tanda kasih dan sayang pada Allah dan Rasulnya.


Hatinya berbisik; lagi……..’Ya Allah, banyaknya nikmat-Mu padaku.tapi ………. sedikitnya aku bersyukur, ya Allah , hatiku tahu nafsu jahat itu musuhku, tapi banyaknya jalan-jalannya yang telah aku turuti. Ya Allah, besarnya pengorbanan ayah, tingginya
nilai kasih dan mesra ibu, tapi aduhai …..sedikitnya do’aku untuk mereka. Ampunkan, ampunkanlah wahai yang Maha Pengasih’

Marilah kita bersama-sama memiliki keindahan iman ini. Milikilah ia dengan banyak merenung dan memikirkan nikmat-nikmat Allah…. Milikilah ia dengan ilmu yang mendalam, mudah-mudahan dengannya keindahan yang hakiki akan kita peroleh. Tidak
seperti keindahan dunia ini yang hanya bersifat sementara…………….



Hidup ini perlukan pedoman..dari Laman Nurani

Bingkisan Doa...

SEKIRANYA KITA CINTA KEPADA MANUSIA,
TAK SEMESTINYA MANUSIA CINTA KEPADA KITA,
TETAPI SEKIRANYA KITA CINTA KEPADA ALLAH,
NESCAYA CINTA ALLAH TIADA PENGHUJUNGNYA.

SEKIRANYA KITA CINTA KEPADA MANUSIA,
KITA AKAN CEMBURU KEPADA ORANG YANG MENCINTAI
ORANG YANG KITA CINTAI,
TETAPI SEKIRANYA KITA CINTA KEPADA ALLAH,
KITA AKAN TURUT MENCINTAI
ORANG YANG MELABUHKAN CINTANYA KEPADA ALLAH JUGA.


YA ALLAH,

ANDAINYA DIA ADALAH JODOH YANG DITETAPKAN
OLEH-MU KEPADAKU,
MAKA CAMPAKKANLAH DALAM HATIKU CINTA KEPADANYA ADALAH
KERANA-MU,
DAN CAMPAKKANLAH DALAM HATINYA,
CINTA KEPADAKU ADALAH KERANA-MU.


NAMUN,

ANDAINYA DIA BUKANLAH JODOH YANG DITETAPKAN OLEH-MU KEPADAKU,
BERIKANLAH KU KEKUATAN AGAR PASRAH DALAM MENGHARUNGI UJIAN,
YANG KAU BERIKAN KEPADAKU.


YA ALLAH,

JIKA AKU JATUH CINTA,
CINTAKANLAH AKU PADA SESEORANG YANG MELABUHKAN CINTANYA PADA-MU, AGAR BERTAMBAH KEKUATANKU UNTUK MENCINTAI-MU.


YA MUHAIMIN,
JIKA AKU JATUH CINTA,
JAGALAH CINTAKU PADANYA AGAR TIDAK MELEBIHI CINTAKU PADA-MU.


YA RABBANA,
JIKA AKU JATUH HATI,
JAGALAH HATIKU PADANYA AGAR TIDAK BERPALING PADA-MU.


YA RABBUL IZZATI,
JIKA AKU RINDU,
RINDUKANLAH AKU PADA SESEORANG YANG MERINDUI SYAHID DI JALAN-MU.


YA ALLAH,
JIKA AKU RINDU,
JAGALAH RINDUKU PADANYA AGAR TIDAK LALAI AKU MERINDUI SYURGA-MU.


YA ALLAH,
JIKA AKU MENIKMATI CINTA KEKASIH-MU,
JANGANLAH KENIKMATAN ITU MELEBIHI KENIKMATAN INDAHNYA BERMUNAJAT DI SEPERTIGA MALAM TERAKHIR-MU


YA ALLAH,
JIKA AKU JATUH HATI PADA KEKASIH-MU,
JANGANLAH BIARKAN AKU TERTATIH DAN TERJATUH DALAM PERJALANAN PANJANG MENYERU MANUSIA KEPADA-MU.


YA ALLAH,
JIKA KAU HALALKAN AKU MERINDUI KEKASIH-MU,
JANGAN BIARKAN AKU MELAMPAUI BATAS SEHINGGA MELUPAKAN AKU PADA CINTA HAKIKI DAN RINDU ABADI HANYA KEPADA-MU.


Mati hanya sekali jadikannya pada jalan Allah...



Hidup ini perlukan pedoman...dari Laman Nurani..


Thursday, July 15, 2010

Hikmah Tersembunyi..







Apa pun yang terjadi...

Jangan sesekali kita mudah kecewa dan sedih andai yang diinginkan tak dapat.. andai apa yang dihajatkan tak kesampaian..
Jangan
sesekali kita menyerah kalah dengan berfikiran sempit dan terburu-buru dalam membuat keputusan ..
Jangan mudah menyimpang dari jalan Allah..
Tetapkan iman di dada..kuatkan semangat dan pendirian... yakin Allah ada percaturan yang lebih baik untuk kita...

insyaAllah..


peringatan untuk diriku dan dirimu....




Wednesday, June 23, 2010

Production Susu Merundum?

"Ishhh...apsal susu aku sikit nih!!"
"Alamak! susu takmo kuar la..camne ni...tak cukup stok!!"
"nak buat camne nih..riso nye!!!
"
~ nebes..nebes..nebes...


Pernah tak ibu2 mengalami situasi macam nih? Bohong la kan kalau kata tak pernah..saya pasti production susu akan ada pasang surut nya..ada masa ok ada masa agak kurang sket..

Bagi ibu2 yang ada banyak stok mungkin tak risau sgt..tp bg ibu2 yang gamble mcm saya ni ( ader ke or aku sorang jek..huhu)..pam susu pada hari ni utk bekalan esok..kalo ade stok pon 2-3 botol jek..nak wat camne..aku nyer peti sejuk 1 pintu jek..tak tahan lama..kena tunggu budget peti ais baru..biler yer agak nyer..

Ok nak cite..Sepanjang tempoh 5 bulan selepas berpantang...saya pernah mengalaminya sebanyak 4 kali..baru2 ni jadi lagi..semuanya gara2 tak pam mengikut waktu yg sepatutnya..nak wat camne disiplin ku agak kurang skit..saya kena kuatkan Semangat lagi...dan teruskan Perjuangan!!

Dalam situasi begini apa yang patut dilakukan?? Jadi saya senaraikan langkah2 yang saya ambil untuk mementenkan balik production susu untuk Dhira...jadi ibu2 diluar sana yang menghadapi masalah sama bolehla refer kat sini sebagai panduan...

mula2 skali.... ni penting nih!!

1- Bertenang & Positif...hehe kalo tak susu kompem tak mau keluar...

then,

2- Pam ikut waktu..kalau kat ofis sekurang2nye 2 atau 3 kali...
3- Banyakkan direct BF kalo bersama bayi..ransangan dari bayi adalah yang terbaik..
4- Minum air rebusan longan ~ yang ni sedap dan besh..kompem esok nya air susu kuar banyak..alhamdulillah..
5- Minum air banyak2..air masak, horlick, milo..
6- Ambik supplement utk tambah susu ~ alfalfa dll...
7- Tengak gambar or video Dhira...mesti tersenyum2 n tergelak sendirian..bila emosi kita eppi..kadang2 saat tu akan menghasilkan let down reflex ...susu yang diperah pon bertambah..
8- Eppikan diri anda kerana perasaan epi akan membuatkan air susu mudah dihasilkan..
9- Sebagai ibu..kena Yakin ..pasti ada susu untuk bayi kita...
10-Lastly, jangan lupa Berdoa & Tawakal pada-Nya..mohon dimurahkan rezeki....insyaAllah..

Semua nya aku cedok dari pembacaan kat blog ibu2 n kat susuibu.com...mana yg sesuai aku ambil n amalkan..so far menjadi...yang penting ibu kena POSITIF...

mudah2an tercapai harapan ku untuk susukan Dhira sampai umurnya 2 tahun..aaminnn


Jaga Hubungan Dengan Allah..Maka Allah Akan Jaga Kita..

Nak share tis artikel dengan anda semua...
sebagai peringatan kepada diriku dan dirimu jua..untuk terus berjuang menjadi insan yg lebih baik dari hari semalam...


10 Gangguan Syaitan Dalam Solat
www.iluvislam.com

1) WAS-WAS SAAT MELAKUKAN TAKBIRATUL IHRAM

Saat mulai membaca takbiratul ihram "Allahu Akbar" , ia ragu apakah takbir yang dilakukannya itu sudah sah atau belum sah. Sehingga ia langsung mengulanginya lagi dengan membaca takbir. Peristiwa itu terus menerus terulang, terkadang sampai imamnya hampir ruku'.
Ibnul Qayyim berkata, "Termasuk tipu daya syaitan yang banyak menggangu mereka adalah was-was dalam bersuci (berwudhu) dan niat atau saat takbiratul ihram dalam solat". Was-was itu membuat mereka terseksa dan tidak nyaman.

2) TIDAK KONSENTRASI SAAT MEMBACA BACAAN SOLAT

Sahabat Rasulullah SAW iaitu ‘Utsman bin Abil ‘Ash datang kepada Rasulullah dan mengadu, "Wahai Rasulullah, sesungguhnya syaitan telah hadir dalam solatku dan membuat bacaanku salah dan rancu". Rasulullah SAW menjawab, "Itulah syaitan yang disebut dengan Khinzib. Apabila kamu merasakan kehadirannya, maka meludahlah ke kiri tiga kali dan berlindunglah kepada Allah SWT. Aku pun melakukan hal itu dan Allah SWT menghilangkan gangguan itu dariku". (HR. Muslim)


3) LUPA JUMLAH RAKAAT YANG TELAH DIKERJAKAN

Abu Hurairah r.a berkata, "Sesungguhnya Rasulullah SAW telah bersabda, "Jika salah seorang dari kalian solat, syaitan akan datang kepadanya untuk menggodanya sampai ia tidak tahu berapa rakaat yang ia telah kerjakan. Apabila salah seorang dari kalian mengalami hal itu, hendaklah ia sujud dua kali (sujud sahwi) saat ia masih duduk dan sebelum salam, setelah itu baru mengucapkan salam". (HR Bukhari dan Muslim)


4) HADIRNYA FIKIRAN YANG MEMALINGKAN KONSENTRASI

Abu Hurairah r.a berkata, "Rasulullah SAW bersabda, "Apabila dikumandangkan azan solat, syaitan akan berlari seraya terkentut-kentut sampai ia tidak mendengar suara azan tersebut. Apabila muadzin telah selesai azan, ia kembali lagi. Dan jika iqamat dikumandangkan ia berlari. Apabila telah selesai iqamat, dia kembali lagi. Ia akan selalu bersama orang yang solat seraya berkata kepadanya, ingatlah apa yang tadinya tidak kamu ingat! Sehingga orang tersebut tidak tahu berapa rakaat ia shalat". (HR Bukhari)


5) TERGESA-GESA UNTUK MENYELESAIKAN SOLAT

Ibnul Qayyim berkata, "Sesungguhnya ketergesa-gesaan itu datangnya dari syaitan, karena tergesa-gesa adalah sifat gelabah, asal dan sembrono yang menghalang-halangi seseorang untuk berperilaku hati-hati, tenang dan santun serta meletakkan sesuatu pada tempatnya. Tergesa-gesa muncul karena dua perilaku buruk, iaitu sembrono dan terburu-buru sebelum waktunya".
Tentu saja bila solat dalam keadaan tergesa-gesa, maka cara pelaksanaannya asal. Asal mengerjakan, asal selesai dan asal jadi. Tidak ada ketenangan atau thuma'ninah. Pada zaman Rasulullah SAW ada orang shalat dengan tergesa-gesa. Akhirnya Rasulullah SAW memerintahkannya untuk mengulanginya lagi karana solat yang telah ia kerjakan belum sah.

Rasulullah SAW bersabda kepadanya, "Apabila kamu solat, bertakbirlah (takbiratul ihram). Lalu bacalah dari Al-Qur'an yang mudah bagimu, lalu ruku'lah sampai kamu benar-benar ruku' (thuma'ninah), lalu bangkitlah dari ruku' sampai kamu tegak berdiri, kemudian sujudlah sampai kamu benar-benar sujud (thuma'ninah) dan lakukanlah hal itu dalam setiap rakaat solatmu" (HR Bukhari dan Muslim)


6) MELAKUKAN GERAKAN-GERAKAN YANG TIDAK PERLU

Dahulu ada seorang sahabat yang bermain kerikil ketika sedang tasyahud. Ia membolak-balikkannya. Melihat hal itu, maka Ibnu Umar segera menegurnya selepas solat: "Jangan bermain kerikil ketika solat kerana perbuatan tersebut berasal dari syaitan. Tapi kerjakan seperti apa yang dikerjakan Rasulullah SAW". Orang tersebut bertanya, "Apa yang dilakukannya?" Kemudian Ibnu Umar meletakkan tangan kanannya diatas paha kanannya dengan jari telunjuk menunjuk ke arah kiblat atau tempat sujud. "Demikianlah saya melihat apa yang dilakukan Rasulullah SAW", kata Ibnu Umar. (HR Tirmidzi)


7) MELIHAT KE KANAN ATAU KE KIRI KETIKA SOLAT

Dengan sedar atau tidak, orang tersebut melihat ke kiri atau ke kanan, itulah akibat godaan syaitan penggoda. Kerana itu, setelah takbiratul ihram, pusatkan pandangan pada satu titik. iaitu tempat sujud. Sehingga perhatian kita menjadi fokus dan tidak mudah dicuri oleh syaitan.
Dalam sebuah hadith yang diriwayatkan oleh Aisyah r.a, ia berkata, "Saya bertanya kepada Rasulullah SAW tentang hukum melihat ketika solat". Rasulullah SAW menjawab, "Itu adalah curian syaitan atas solat seorang hamba". (HR Bukhari)


8)MENGUAP DAN MENGANTUK

Rasulullah SAW bersabda, "Menguap ketika solat itu dari syaitan. Kerana itu bila kalian ingin menguap maka tahanlah seboleh mungkin". (HR Thabrani).

Dalam riwayat lain Rasulullah SAW bersabda, "Adapun menguap itu datangnya dari syaitan, maka hendaklah seseorang mencegahnya (menahannya) selagi boleh. Apabila ia berkata ha... bererti syaitan tertawa dalam mulutnya". (HR Bukhari dan Muslim)


9) BERSIN BERULANG KALI SAAT SOLAT

Syaitan ingin menggangu kekhusyu'an solat dengan bersin sebagaimana yang dikatakan Abdullah bin Mas'ud, "Menguap dan bersin dalam solat itu dari syaitan" (Riwayat Thabrani). Ibnu Hajar mengomentari kenyataan Ibnu Mas'ud, "Bersin yang tidak disenangi Allah SWT adalah yang terjadi dalam solat sedangkan bersin di luar solat itu tetap disenangi Allah SWT. Hal itu tidak lain karena syaitan memang ingin menggangu solat seseorang dengan berbagai cara"


10) TERASA INGIN BUANG ANGIN ATAU BUANG AIR

Rasulullah SAW bersabda, "Apabila salah seorang dari kalian bimbang atas apa yang dirasakan di perutnya apakah telah keluar sesuatu darinya atau tidak, maka janganlah sekali-kali ia keluar dari masjid sampai ia yakin telah mendengar suara (keluarnya angin) atau mencium baunya". (HR Muslim)



Berbahagialah orang-orang muslim yang selama ini terbebas dari berbagai macam gangguan syaitan dalam solat. Semoga kita semua dibebaskan oleh Allah SWT dari gangguan-gangguan tersebut. Dan bagi yang merasakan gangguan tersebut, sebahagian atau keseluruhannya, janganlah putus asa untuk berjihad melawan syaitan terkutuk.




Thursday, June 17, 2010

Bayi kurang menyusu...



Inilah antara cabaran yang aku hadapi untuk menyusukan Dhira...

Masalah bermula masa aku dh nak masuk kerja..mulakan latih untuk dhira menyusu susu perahan aku melalui botol sejak umur dia sebulan lagi..tapi dia menolak..dah puas pakse..puting pon dh berjenis2 tukar..siap bengkak2 lg mata nangis..cian dia..tapi dia tetap taknak..kuat betul pendirian dhira...aku dh naik risau dah..

Masa memula hantar ke rumah pengasuh.. dhira mmg tak nak langsung hisap susu dalam botol..kalo hisap pon sekadar mengalas perut je...

Hari ni genap 6 bulan umurnya namun corak penyusuan nya masih sama..tapi alhamdulillah dia nak jugak menyusu botol..kdg2 4oz pun tak cukup..tp kdg2 dia taknak...yg pasti kalo balik dr kerja mesti dia epi..carik ibu dia..bagaikan tak sbr nak menyusu badan..hehe..

Dan hari ini juga aku baru terjumpe artikel yang berkaitan nih..lega sikit..

So sape2 yg menghadapi masalah yang sama seperti aku ni bolehla apply ape yg disarankan..yg penting jgn mudah putus asa...jom baca!!

Info lanjut klik kat sini ye




Wednesday, June 16, 2010

Koleksi Cloth Diapers (CD) Dhira...

Salam semua...hari ni nak cite psl CD lak..

Ktorang start membeli CD utk Dhira semasa dia berumur 2 bulan lebih..Buat masa ni ada 19 koleksi CD utk Dhira dari pelbagai jenama antaranya Lunatots, Rainbows, Babyland, Coolababy dan Autumz. Memang sengaja beli ckit2 dari pelbagai jenama sbb nak tengok keserasian dan cutting yang sesuai utk Dhira..selain tu kalo beli skit2 tak la terasa sgt ongkos nye keluar..kan kan kan...

nway tak semua CD tu sesuai ngn anak kita..ada yg cutting beso..kalau paha anak chubby boleh la kalo tak rasanya kena pilih cutting kecik ckit cth nye cam Babyland and Rainbow..so ibu2 bapak2..kena study jugak ye..selain tuh harga yang berbeza juga memberi perbezaan kepada material CD cth nya microfleece Lunatots lebih lembut dan gebu dari CD yg lain..tp tak bermakna CD lain tu tak ok tau..depends pada keserasian dan budget masing2..yg penting baby epi..parents pon epi!!

Hopefully pasni boleh la menambah lagi koleksi CD utk Dhira...3-4 CD sebulan sudah memadai..kalau 6 bulan dah 24 CD berjaya dibeli..nnti adik Dhira (wah wah wah)pon leh la pakai jugak..

Untuk jangka masa panjang mmg Jimat dan Menguntungkan..disamping dapat mengurangkan sampah kat dunia nih..yeahhhhh....Go Green!!

Jom Ibu2 Bapak2..mari kita berCD...














Makanan Pertama Bayi...

Salam semua...
Aku jumpe artikel ni kat berita harian...nak kongsikan bersama korang...
sebagai info bersama..jom baca!!


Permata Hati: Makanan pertama bayi
Oleh Siti Nur Almizan Aripin

2010/04/27
Elak beri sajian pejal sebelum usia lebih enam bulan

SEORANG rakan menceritakan gelagat bayi lelakinya berusia lima bulan yang sering menangis seolah-olah kelaparan. Namun katanya, dia teringat pesan ibunya yang menegahnya menyuap makanan sebarangan kecuali bubur nasi bercampur kentang, itu pun bubur dikisar dan direneh sehingga benar-benar halus selepas bayinya mencapai usia enam bulan.
Tidak bertanya lanjut, rakan penulis hanya berdiam diri tapi sesekali dia memberikan bayinya nestum di luar pengetahuan ibunya.
Selepas beberapa ketika, dia mendapat maklumat daripada portal keibubapaan yang memberitahu bahawa tiada istilah tidak cukup susu atau kelaparan untuk anak kecil berusia kurang enam bulan jika diberikan di dalam sukatan serta masa tertentu, lebih-lebih lagi jika anak itu menyusu badan.

Menurut maklumat itu lagi, susu ibu terutama mengandungi cukup nutrien dan vitamin yang diperlukan seorang bayi tanpa perlu ditambah khasiat daripada sumber lain waima buah-buahan atau sayur-sayuran.

Berdasarkan pembacaannya juga, ada kajian menyatakan bahawa pada ketika bayi berusia enam bulan barulah tubuhnya berkemampuan membina bakteria pelindung yang turut membantu sistem penghadaman memproses makanan pejal.

Kini, barulah dia sedar mengapa orang tua banyak pantang larang. Kesimpulannya, elakkan daripada menyuap bayi anda makanan pejal sebelum usianya melebihi enam bulan bagi mengelakkan berlakunya perkara yang tidak diingini kepada si kecil di kemudian hari.
Pada peringkat permulaan mengenalkan bayi dengan makanan pejal, bubur nasi atau makanan yang dikisar halus adalah digalakkan. Kuantiti boleh ditambah sedikit demi sedikit bersesuaian usia si kecil.

Seperti yang penulis perhatikan, setiap kali pulang ke kampung, cucunya yang kecil akan berpeluang menikmati bubur nasi yang dimasak bersama kentang serta lobak merah, kemudian ketika direneh, daging segar yang dibeli Tok Wannya dari pasar tani dipotong halus dan dimasak bersama bubur. Kata ibu mentua, manis daging sebagai penambah rasa kerana bayi kecil tidak boleh mengambil gula atau garam.

Seronok juga Jauna, sesekali bubur nestum bertukar bubur nasi bercampur sayuran dan daging segar. Dan itu juga sebaik-baiknya untuk anak kecil berbanding makanan daripada pek segera.

Tapi, setahu penulis, ada juga ibu yang tidak menyuap bayinya makanan lain selain bubur nasi dan susu walau selepas anaknya berusia hampir setahun. Kata ibu penulis, tubuh anak yang tidak disuap makanan pejal berbeza berbanding anak kecil lain di mana mereka akan kelihatan lembik.

INFO: Carta pemakanan si kecil

# Enam bulan
Tekstur makanan : halus
Minuman: susu
Makanan: Beras, pisang, ubi kentang, keledek, bayam, lobak merah dan mangga
Elakkan: Garam, gula, produk tenusu, makanan berasaskan gandum, telur, cili dan kekacang

# Tujuh bulan
Tekstur makanan: Halus tapi sedikit kasar berbanding pada usia enam bulan
Minuman: Susu, air masak atau jus buah-buahan segar yang dicairkan (1 nisbah 5)
Makanan: Buah, sayur, gandum, telur kuning dan mentega kacang
Elakkan: Susu lembu segar, cili, garam, gula, telur putih, ikan dalam tin dan organ dalaman haiwan

# Lapan hingga 12 bulan
Tekstur makanan : lenyek/kisar/cincang
Minuman: Susu ibu, air masak atau jus buah-buahan segar yang dicairkan (1 nisbah 5)
Makanan: Buah, sayur, ikan, daging, produk tenusu dan telur kuning
Elakkan: Telur putih, cili, kerang-kerangan, gula, organ dalaman dan lemak

# 12 hingga 18 bulan
Tekstur makanan : cincang
Minuman: Susu, air masak atau jus buah-buahan segar yang dicairkan (1 nisbah 5)
Makanan: Sama seperti keperluan ahli keluarga yang lain
Perlu dielakkan: Telur mentah, cili dan kerang-kerangan.