Thursday, July 28, 2011

Vanilla Muffin ala ala Kenny Rogers..


Salam ceria semua..

hari ni aku nak kongsikan..satu resipi muffin vanila..
yang sedapp dan menjadi..mudah je membuat nyer..

tak perlukan mixer dan bahan nyer mudah utk disediakan..

aku ceduk resipi nyer dari blog nih..
tapi aku tak letak cheese..stok takde dlm freezer..hehe
guna ape yg ade je..

ok..jom layan..

baru masuk oven..


Muffin dah mula mengembangkan diri..


 saat ni..bau nyer sungguh mengancam..tak cayer terai la buat..





Taraaa dah siappp..


makan fresh dari ovenn lagi...
fuhhh sedappp...ala ala kenny rogers..

satu adunan dapat hasilkan 36 biji..kira okla..berbaloi2..
ikut je resipi dibawah...
gerenti jadik!!


 Ini resipi nyer:


Resipi Muffin Vanilla Cheese


BAHAN A
  • 4 cawan tepung( saya guna tepung naik sendiri)
  • 2 cawan gula(saya guna 11/2 cwn saja)
  • 4 tbsp baking powder 
BAHAN B

  • 1 tsp garam
  • 2 biji telur
  • 1 tbsp esen vanilla 
  • 8 tbsp mentega dicairkan
  • 2 cawan susu segar (saya guna brand Dutch Lady)

Bahan2 tambahan

  • *untuk hiasan dan inti ditengah2...keju cheddar yang telah diparut

Cara-Cara

1.Gaulkan kesemua bahan A hingga sebati.(Ayakkan tepung bersama baking powder sekurang2nya 3 kali, supaya sebati)
2.Satukan kesemua Bahan B.
3.masukkan bahan B kedalam bahan A. Jangan terlalu lama mengaul bahan2 tersebut.
4.Isikan adunan tadi kedalam bekas muffin.
5.Bakar selama 20minit/180C.



ok kengkawan apa tunggu lagi..jom try resipi ni..



Wednesday, July 27, 2011

Sekitar Sambutan Hari Lahir ku | Coklat

Salam penuh keceriaan kepada semua..
semangat nih!!hehe

yela dh nk masuk ramadhan kan...
tak sampai seminggu lagi nk pose..

tp kali ni bukan nk cite psl pose..ni cerita bebday parti..chewahh..
ekceli rakaman sekitar sambutan hari lahir aku yg ke dot dot....biar lah rahsia..hahaha
tp yg pasti mmg semakin tua la kan..

nway aku nk ucapkan terima kasih kpd kengkawan satu opis..
kerana sudi anjur dan join program camni..
yer lakan..
selain satu opis secara tidak langsung dapatla kita rapatkan hubungan sesama insan..
selebih nye tu kite enjoy!! 
dpt byk hadiah tau..hehehe

ok jom layan...



bersama dhira n K.Azie


kek bebday ~ Secret Recipe Oreo Cheesecake


sedang memerhati Kak ijau membelah kek..hehehe 

Dulu tukang belah nyer k.Doly..pastu As..
disebabkan ketiadaan kedua2 calon ni masa bebday aku..
so jawatan kali ni telah disandang plak oleh kak Ijau kiter ler..



awek ni pon aderr..sempat lagi wat mimik muke walaupun tgh makan kek...hehee


k.lily and k.Azi

dua2 pon awek ganu kiterr..senyum sokmo


dua2 pon gelakk...apa pasai? hehe


k.Mas & Hana..

Aina soot, Fatiha & Niza..

Dhira lagi...

bersama aina soot lagi, marlia, Kak ijau


mama aqil tunjuk ape tu Dhira?


bersama hadiah...besh besh..


Ni la group kitorang..satu opis...bergambar kenang-kenangan..

Cuma ade 2 orang la yang tak dpt attend atas sbb2 tak yg tak dpt dielakkan..
k.Doly & As
sunyi tau tak cukup korum..
hehehe

ape2 pun semua nyer berjaya aku coklatkan sbb tema hari tu adalah coklat...
(kecuali Dhira..susah nk carikbaju coklat budak ni..kann)

ok..semua..jumpe lg pada majlis sambutan akan datang..
salam ramadhan dari ku untuk semua..
semoga rahmat dan hidayah Nya sentiasa bersama kita..
Amin ya rabbal alamin..



Tuesday, July 12, 2011

Portugese Egg Tart

Salam semua...

Hujung minggu baru ni ..teringin sgt nak makan portugese egg tart..
mmg sukee sgt ...
slalu nyer mmg beli kat bakery la kan...kat mana lagi..
tp kali ni nk try buat sendiri..
ikut resipi yang aku ceduk dari myresipi.com ..
sedappppp...
ramai yg buat menjadi..tp aku punyer pastry hangus ckitt..hehehe
mungkin kena turun kan ckit suhu oven kut ..

kena cuba buat lagi sampai jadikk...nnti aku update ok... 


jom layan..


Dah masuk oven..

Masa ni bau dah semerbak dah..fuhh..
 
fresh from my oven..panas2 lagik..yg hangus kat tepi2 tu abaikan yer...hehehe

close up..

Tengokk...dhira pon suke..

nyum nyum nyum...bu ..nak lagi...

babai...
yang besh nyer...mudah dan cepat je nk buat mende ni...
kos pun takde la mahal sgt..
bolehla bekalkan utk dhira kat umah pengasuh..mesti dia suke..
hehehe..

jom kengkawan..cuba resipi ni yerr..



resipi nyer:-  

Bahan-bahan ( 6 biji )
  • 1 keping Puff Pastry
  • *Bahan-bahan A*
  • 1/4 cawan Gula Halus
  • 1/4 cawan Susu Cair atau Susu Segar
  • 1/4 cawan Whipping Cream
  • 3 biji Telur Kuning
  • 1/4 sudu kecil Vanilla Extract  
Cara - Cara
  1. Panaskan oven, 200ÂșC.
  2. Masukkan semua bahan-bahan A dalam mangkuk dan pukul sampai sebati. Ditapis dan diketepikan.
  3. Potongkan puff pastry kepada 6 keping bentuk bulat. Cucuk permukaan puff pastry yg telah dipotong dgn garpu.
  4. Masukkan puff pastry yg dipotong ke dalam tin muffin.
  5. Isilkan campuran telur ke dalam setiap puff pastry 3/4 penuh.
  6. Bakar selama 20 minit. Biar sejuk dalam tin muffin selama 5-10 minit sebelum dikeluarkan.



Thursday, July 7, 2011

Friends Get Together | 02 07 2011

Salam ceria semua...

Last week kitorang 1 famili join trip pergi ke Sg. Congkak..
yang rancang oleh kawan2 ofismate aku..

yerrr la..lama dh tak buat aktiviti cenggini.. 
mandi manda bersama kawan2 dan famili...makan2..mandi lagi..makan2 lagii..hahhaa...beshhh..seronokkk wwooooo..
ade BBQ lak tuh..

kali terakhir aku join aktiviti camni ...dlm 5 tahun lepas..lama dh..
masa tu bujang lagi..
tp skrg pegi ngn famili (hubby & Dhira)..so seronok dia tu lagi beshh laaa..
alhamdulillah..dapat gak aku merasa nikmatnya..

lagi pun tak sampai sebulan lg ramadhan bakal menjelang tiba..
kenala siap2kan diri utk hadapi bulan pose...

ckp psl pose ni..aku ade 4 hari lg kena ganti poseee...terukkan..huhuhu..
korang camne? dh abis ganti ker..
kalo dh alhamdulillah..
kalo blom..jomla sama2 memeriahkan majlis..hehehee

nway..jom layan gambar2 kitorang kat Sg. Congkak....
seronokkkkk nyerrr!!!!


seronok main air....

Sebelum mandi...kita makan dulu yer...laparr
 
salamm...1st time jumpe...Dhira and Adam..

adegan angkat kaki.. tak tahan tuhhh...

Yang ni Sasha ..anak k.doly ..sebab geli..di buatnyer aksi angkat kaki tuh..
hahaha...tak tahan tol..
 
Sempat menyelit gambor ngn hubby n dhira...
 
Dhira n Uncle Bubu...hehehe
 
Sejukkkkk...

Ayah lak terlebih seronok yerrr..
 
Dhira main pelampung...Adam punyer tauuu..
Anak ibu ni ..kira 1st time la g tempat2 gini...mandi sungai..nasib baik dia ok je..
memula tu mmg angkat kaki jugakle dia..
xmo turunkan  ..sejukkkkk..
mmg sejukkkk ponn..
dh lama2 tu dia lak xmo naik..nakkk main kat air je..
lagi2 dpt naik pelampung Adam..bukan main seronok lg dia..heehehe..

next time ..kalo kita g lagi..
ibu belikan satu utk dhira yerr..
wokehhh..


sekeluarga ~ ibu ayah dan Dhira | @July2011

Opismate bersama keluarga masing2..

Seronokkkkk nyerrr...mmg tak sia2 la pegi..
dan aku rasa tercapai objektif aktiviti ni diadakan..
iaitu untuk merapatkan sillaturrahim sesama rakan sekerja dan keluarga..

so aku harap tahun hadapan aktiviti ini akan diteruskan... 
mudah2an akan ramai yg meng"join"kan diri  dan memeriahkan lagi aktiviti ini..

jumpe lagi tahun hadapan...

assalamualaikum...




Monday, July 4, 2011

Kek Lumut

Salam penuh keceriaan untuk semua...

Jumaat lepas.. 
aku sempat buat kek kukus traditional Bumi Kenyalang ni..
kat mana lagi kalo bukan tempat tanah tumpah darah ku...

nama kek ni..Kek Lumut..rupe dia mmg simple..biasa2 je..
tp kalo korang dh rasa skali kompemmm nak lagi..

resipi nyer aku cedok dari blog dayangjack ..


baru keluar dari pengukus..



dah kemaskan tepi kek...



Bahan-bahan : Loyang 9” x 9”
  • 1 ½ gelas tepung gandum (diayak)
  • 8 biji telur A
  • 450 gm mentega Golden Churn
  • 1 gelas gula halus (kisar halus lagi jika suka)
  • 200 gm horlicks
  • Pewarna hijau (Star Brand) - dayang gantikan dgn pes pandan Cap Kopoe-Kopoe
  • 1 tin kecil Seri Kaya
  • 1 tin kecil susu pekat manis
  • 1 sk esen vanilla
Cara-cara :
  1. Sediakan pengukus. Didihkan air. Griskan Loyang dgn mentega dan taburkan dgn sedikit tepung.
  2. Pukul mentega bersama gula halus hingga kembang dan berkrim. Gunakan kelajuan maksima.
  3. Masukkan telur sebiji dan pukul hingga sebati (guna speed sederhana). Kemudian, masukkan lagi sebiji telur dan pukul lagi. Ulangi proses ini sehingga habis.
  4. Masukkan susu dan serikaya. Ratakan.
  5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit diselangselikan dgn horlicks dan gaulkan sebati.
  6. Masukkan pewarna hijau dan esen vanilla. Sebatikan.
  7. Tuangkan adunan ke dalam Loyang dan tutupkan dgn kertas foil.
  8. Kukuskan selama 4 jam. (tambah air panas jika hampir kering)


    siap untuk dimakannn..yummyyy!!!



    Aku guna resipi kat bawah nih & pakai loyang 8" x8"..sbbnyer takde loyang lg kecik..hasil nyer tetap beshh...sedapppp..

    Bahan-bahan untuk 1/2 adunan : loyang 7 " x 7 "
    • 1 cawan tepung gandum (diayak)
    • 1 cawan horlicks
    • 3/4 cawan gula halus
    • 250 g mentega (aku guna butter churn)
    • 4 biji telur A
    • pewarna hijau secukupnya (kalo nk kaler yg cantek pakai pandan paste 1 sb)
    • 4 sudu besar seri kaya
    • 1/4 cawan susu pekat manis
    • 1 sk esen vanilla
    Cara-cara : sama seperti atas. Cuma masa mengukus ialah 2 jam 30 minit.

    Tips dari aku: kurangkan gula bagi yg tak suke manis2...


    Friday, July 1, 2011

    Perkembangan selepas fobia...

    Salam semua...

    aku nk update pasal dhira selepas 4 hari dihantar ke rumah pengasuh...

    yer la kan..bila aku rasakan kelainan pada sikap dia ..dan instinct aku pun dh lain mcm je..
    cepat2 aku carik org lain..xmo dh hantar ke taska tuh.

    baca SINI untuk entry blm nih..




    1st day kat umah pengasuh..dia masih gak meraung2 nangis2 dan sebut taknak2...
    mcm biasala kan..mcm kat taska tu gakk..
    kat umah pengasuh tu ade baby 8 bulan, dan anak pengasuh umur 6 tahun..

     tghri tu aku dtg saje nk tgk dia..tgh main ngn anak pengasuh..
    dhira panggil dia "abang"..yg baby lak tgh tdoo..
    senang la ckit ati aku nengok.

    akan tetapi.. bila baby bangun tdoo je..trus mood dia jd lain..
    sebut taknak2 balik ..pastu nangis pegang aku ..
    pengasuh pun ckp kalo dia tgk baby tu mesti dia nangis..

    baby tu tgh excited nak berdiri..so dia pg la ke aku..nk pegang aku so dia leh berdiri..
    yg dhira lak tgk je baby tu ke arah dia..dh jerit2 taknak2..nangis..kuat lak tuh..mcm takutkan sesuatu..hmmm..

    2nd & 3rd day pon sama..kalo dgn abang ok je dia..boleh la nak main2..muke time ambik epi jekk..tp bila tgk baby mmg dia akan jerit2 taknak..
    hehhehe ..
    sungguh2 dia nangis..

    kakak tu pun bgtau aku mesti ade budak yg suke kacau dia kat taska nih..hmm..aku pun terpk mende yg sama...kalau tak takkan camni..
    b4 tis kalo baby ok je dia pegang...atleast tengok la kan..tp tak pernah lak nangis mcm ni..

    itu blum cerita kat umah lg...tdo malam mmg asyik mengigau la..dlm 6-7 kali bangun mlm..nangis2 kata taknak2..mmg tdo asyik terganggu la...kesian tau..tak tau apa yg dia rasa masa tu...

    dh hantar 3 kali ni kurang la ckit nangis mlm2..kalo dulu 6-7 kali..skrg 1-3 kali saja..
    hantar pg2  dia nangis gak tp kejap je..
    pastu dgn baby dia dh tak nangis dh ..

     alhamdulillah..perkembangan yang baik..

    cuma dia tak suke dekat2 ngn baby...masih takut lg agak nyer..kalo baby dekat je dia dh standby angkat tangan..
    hepp hepp katanya..

    hehehe..cian baby..

    yg pasti skrg ni dia semakin hepi...kat umah mood pon okla..
    tak mcm dulu asyik nak dukung je..nk berkepit je..

    harap2 anak ibu semakin kuat dan sihat...makin ceria...
    xmo takut2 lg....xmo nangis2 lg yer..

    perasaan aku?..legaa sgt.. 

    harap2 dhira dpt sesuaikan diri dan gembira di sana..


     saaaaaayangggg dhira...muah muah muah!!


    p/s  ade ke anak org lain yg kena cam dhira ni ekk? fobiaaaaa...